Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Mäsk och betestips

boilie-rig
Färdig hair-rig med boilie.

Karpen är en väldigt nyckfull och svårflörtad individ som för många ses som den ultimata utmaningen inom sportmete. Att bara gå till en sjö där det finns karp och meta med mask är nog i det närmaste meningslöst i alla fall om man vill ura någon av karparna att ta betet. Just det faktumet har gjort karpen i det närmaste mytomspunnen. Men sedan 70-talet har karpfisket börjat utvecklas och på senasre tid har det vuxit starkt, att köra blankpass på blankpass utan en fisk kan för mång säkert te sig smått idiotiskt och meningslöst tidsfördriv. Men för en karpfrälst är det just det som gör fisket magiskt när plötsligt larmet börjar tjuta frenetiskt och linan snabbt dras ut från spolen av en karp som ursinnigt försöker göra sig fri från det som fastnat i munnen. Karpen är en fantastisk fighter och dessutom en storväxt fisk, egenskaper som vilken sportfiskare som helst drömmer om. Har man en gång blivit biten av riktig karpfeber är risken dessutom stor att allt annat fiske känns mer eller mindre meningslöst.

Vad ska man då lura karpen att hugga på?

Idag finns otroliga mängder beten och mäsk speciellt avsett för karp och litteratur hur man går tillväga finns det hyllmeter av. Den här artikeln tänkte jag bara skumma av det elementära det som gör att man från total novis åtminstone kan börja prova sig fram på rätt spår.

Karpen tar med fördel på olika typer av partiklar eller så kallade boilies som man antingen kan göra själv eller köpa färdiga. Bolies är äggbaserade runda bullar som man först blandar ihop genom att blanda diverse olika mjöler, oljor och substanser med ägg som sedan rullas till små bollar i lämplig storlek och sedan kokas och torkas. Därefter kan man antingen meta på dom direkt eller frysa in dom fär senare bruk. Det fina med boilies är att man kan kombinera i princip vilka ingredienser an vill och sedan uppnå i stort sett samma konsistens. Boilien är hård och därför borrar man hål i den för att få igenom håret på hair-rigen och på så sätt fästa den vid kroken. Boilien håller sedan lätt ett dygn eller mer nere i vattnet där den sakta utsöndrar de aromer man blandat den med. Har mman väl vat karpen i ett vatten med boilies är det ett mycket effelktivt bete med otroliga kombineringsmöjligheter. Vanliga storlekar på boilies är 10 / 12/ 14 / 20 /24 mm. vilken storlek man ska välja beror på hur stor fisken är som an är ute efter, men redan en karp på runt 3kg har inga problem med en 14 mm så¨därifrån är nog lämpligt för att definitivt slippa braxen eller sutare som är andra arter som annars tycker mycket om boilies.

Boilie-marknaden är enorm och det finns hundratals olika recept så jag tänker inte gå in mer i detalj på detta med boilies mer än att konstatera att det nog är det vanligaste betet bland karpfiskare idag. 

 

Hair-rig

Hair-rig eller hårrig tillkom under 70-talet i det moderna karpfiskets hemland, England. 

Riggen bygger på att man knyter en flätlina runt kroken och lämnar en stump - ett hår - där man sedan trär på betet.

I öglan längst ut på riggen sätter man sedan i ett så kallat hårstopp (en liten pinne eller hairstop som finns at köpa i plast) så att inte betet åker av håret.

Här är en liten guide hur man knyter en hair-rig: (källa: Carptigernuts.com)

hair-1 hair-2

hair-3 hair-4

hair-5 hair6 

Mäskning

partiklar1

För att fiska karp någorlunda effektivt krävs mäskning. Att inte mäska när man metar karp är i det närmaste en omöjlig uppgift. 

Lämpligt mäsk är då något man tänkt ha på kroken. T.ex. krossade tigernötter blandat med hela, fodermajs, hampa och andra partiklar eller boilies.

När det gäller mäskning så finns det hur mycket olika mäsk och tillsatser som helst.

Man kan boosta eller smaksätta sitt mäsk eller krokbete med olika dipmix som saft, sirap, oljor, specialblandningar av olika kryddor. En populär krydda är faktiskt chillipeppar.

Med extra krydda på krokbetet och mäsket kan man få till det där lilla extra som triggar karpen till hugg. Men det är inte alls säkert att boosting av bete och mäsk är det som behövs. Ofta räcker det med fina naturliga partiklar.

Som alltid när det gäller fiske är det experimentera som gäller och ofta är det lokala variationer som fungerar bäst. Fråga lokala fiskare om vad som fungerar bäst och hoppas få ett svar som stämmer med verkligheten.

 

tigernuts-hair hair med tigers

Tigernötter

tigernuts

Ett av de absolut bästa naturbetena är tigernötter eller jordmandlar som det heter på svenska. Tigernötter odlas främst i södra europa och har visat sig väldigt attraktiva för karpen. Hur nu det kommer sig, undrar om karpen smyger upp ur vattent om nätterna och går upp på åkrar och tigernötsodlingarna och gräver efter nötter? Det mest troliga är att det helt enkelt finns ämnen i tigernötterna som karpen gillar helt enkelt. 

Tigernötter kan man köpa antingen torkade eller färdigprepareradem dvs. kokade och färdigjästa. Det senare alternativet är såklart mycket dyrare och kanske inte det bästa, hemlagad mat brukar ju vara godast så att köpa torkade och preparera dom själv skulle jag rekommendera i de flesta fall om man inte är lat och har mycket pengar över.

Preparering

1. Blötlägg tigernötterna så att dom återställs till sin vanliga fuktnivå och det hårda skalet mjuknar lite. Täck tigernötterna tillräckligt med vatten eftersom de absorberar en ganska stor mängd. Fyll kärlet med drygt hälften Tigernötter och resten med vatten, vänta ca 12 timmar och se till att vattnet fortfarande täcker nötterna. Om inte - fyll på mer!
Rekommenderad total blötläggningstid: 36 timmar

2. Sedan tillsätter vi lite mer vatten i behållaren och häller sedan allt i en stor kastrull/gryta för att börja kokningen. Det är vanligt att tillsätta lite socker under tillagningen för att öka tigernötternas smak och för att få till en snabbare jäsning.
Rekommenderad tillagningstid: 45 minuter

Tillsätt Socker betain eller sirap (ca 1-2 dl socker/kg torra tigernötter) efter kokningen

3. Efter kokningen: Låt tigernötterna svalna i kokvattnet då det innehåller en hög nivå av glukos som lossnat från tigernötterna under tillagningen och detta är den bästa metoden att hjälpa jäsningsprocessen igång rejält.
När tigernötterna nått rumstemperatur placerar vi dem i en hermetisk behållare, tillslutningsbara dunkar är perfekta, och låter dom stå mellan 3 och 5 dagar. Under den tiden kommer vätskan att omvandlas till en trögflytande gel som är mumsfilibabba för karp.

Det går naturligtvis även att låta dom stå längre för att få till rejäl jäsning, nåt som aldrig är fel med karp i sikte. Se till att dunken är stumt/maxfylld med vatten så ingen luftficka bildas vid tillslutning, på det sättet kan man låta den stå mycket längre utan risk för sprängning.

Fiska sedan med en till två tigernötter på en hairrig över en bädd av hackade nötter!


Hampfrön

 

hampfron

Hampfrön är något som inte bara fåglar och gamla hippies gillar. Alla karpfiskar är helt galna i hamfrön och dett gäller även karpen.

Hampa är inget krokbete eftersom det är alldeles för små frön för att kunna sättas på en krok eller ett hår. Däremot som attraktor i mäskblandningar är det fantastiskt.

Blanda hampfrön med tigernötter och fodermajs så har du garanterat en blanding som ingen karp kan motstå. Boosta sen upp den med olika kryddor och sötningsmedel så kan det bli riktigt hett.

Tillredning snabbt

Tips! (hämtat från Pop-Up Tackle)
För snabb framställning av perfekt hampa så kan man fylla en kylbox till hälften med hampa, sedan täcker man fröna med kokande vatten och sätter på locket (med något tungt som håller fast det!).

Lämna över natten (ca 12 timmar). Sedan är de perfekta.

Om du vill ge dina korn det lilla extra så kan du tillsätta betain, salt, chillipulver, belachan, hampaolja, eller använd din fantasi!

Normal tillagning

Blötläggs upp till 48 timmar och kokas tills de spricker och den vita grodden kikar fram.
Placera dom sen i en dunk eller annat tillslutningsbart kärl och låt stå över natten bara så jäsprocessen kommer igång. Det går naturligtvis även att låta dom stå längre för att få rejäl jäsning, nåt som aldrig är fel med karp i sikte. Se till att dunken är maxfylld med vatten så ingen luftficka bildas vid tillslutning, på det sättet kan man låta den stå mycket längre utan risk för sprängning.

 

Fodermajs

majs

Majs behöver väl ingen närmare presentation. Det finns att få tag på löverallt och är ett effektivt bete för all karpfisk. Det bästa sättet och definitivty billigaste är däremot inte att köpa färdig burkmajs, om man nu inte har turen att ramla över ett parti hos någon konkursutförsäljning, det är att köpa fodermajs som finns på t.ex. Granngården eller Lantmännen. Majs används sedan i kombination med andra eller endast mol allena i mäskblandningar eller som krokbete. Ett tips är att majs sällan är effektivt utan tillvänjning, mäska flera dagar före, t.ex. börja mäska några kilo en vecka till 10 dagar före sen varannan dag fram till fiskepasset, då kommer garanterat fiskarna ha hajat vinken och börjat gilla käket.

Preparering och tillredning

Blötlägg på samma sätt som Tigernötter i ett stort kärl eller helt enkelt den kastrull/gryta ni tänkt koka den i. Efter ca ett dygn är det bara att fylla på med vatten grytan är lite mer än halvfull med majs och vattnet går nästan upp till kanten (inte så det kokar över). Koka sedan i 1-2 timmar utan att överkoka, lite lagom puttrande. Tillsätt gärna socker under kokningen, ca 1-2dl/kg majsblandning, så blir det extra godis för karpen. Majsen ska vara lagom mjuk när den är färdig (den kommer inte vara lika mjuk som den köpta burkmajsen men det funkar fint ändå). Majsen kan sedan placeras på dunkar för efterjäsning eller fiskas med direkt.

Ett annat sätt att göra i ordning majsen på är att helt enkelt placera den i tillslutningsbara kärl med täckande vatten i ca 3 veckor, då blir det jäsning av och en lukt som inte är av denna värld men supereffektivt ska det vara!

Övriga beten

Andra beten förutom ovan nämnda är klassiker som maggots, hönsfoder, hundmat i torr form linser, ris etc etc.

Fler tips

Gör en blandning av ris, bovete, röda linser och gul hirs och blanda det rejält i en 10 liters hink.
Häll kokvattnet från bönorna över denna blandning och låt det stå och dra, det kan vara så att du måste tillsätta mera vatten genom att alla dessa små partiklar suger åt sig vätskan i stora mängder.
5 dl ris och 200 gram av dem nämnda småpartiklar ger faktiskt nästan 8 liters volume av karpgodis. Först kommer småfisken in genom anisdoften och sedan lite större fiskar som Braxen och sen flytter Karpen in och hittar dina beten.
Tipset taget från:

Carpfishing my way by Luis Rasmussen

Stalking

Stalking eller smygfiske är en fantastiskt spännande form av fiske och efter karp kanske den ultimata utmaningen.

Karpen är nämligen inte bara skygg, den är smartare än de flesta andra fiskar och den har sinnen som bevisligen gör att den båder ser, hör och känner din närvaro mycket bättre än de flesta varelser i vattnet. Exempelvis är karpen utrustad med sensororgan som gör att den nästanlikt en radar kan skanna av omgivningen även från under vattnet och på så sätt bli varse om fara.

Nu är det däremot så att karpen just på grund av sin intelligens eller kanske tack vare sin lekfullhet och nyfikenhet ändå ofta väljer att hålla sig i närheten av fiskare och ses ofta uppe i ytskiktet sökande efter föda eller lekande med andra karpar där den ofta rullar i ytan tillsammans med andra karpindivider.

Det finns med andra ord möjlighet att ta karpen på såväl flytande bröd som torrfoder för bl.a. hund alltså hundmat. 

Ett tips är att kasta ut några nävar några kvällar i rad vid ditt karpvatten och sedan vid fin väderlek, då det varit soligt ett tag med varmt vatten och vindstilla sommarkvällar, bege sig till vattnet med ett kastspö som har lite styvhet och längd så man kan fajtas med en värdig motståndare. Fäst en hundmatspellets på ett hår och kasta ut, sen är det bara att vänta...

Flugfiske efter karp

Läs mer här

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera