Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Flugfiske efter karp

LonnyGarrisBackstabber

Nu behöver du inte längre 3 - 4 st rejäla spön med tillhörande baitrunner rullar, en jättelik betesbox fylld med olika boilies, partiklar och andra avancerade beten för att få en rasande karp på kroken.

Flugfiske efter karp blir allt vanligare och vanligare på kontinenten och inte minst på andra sidan atlanten. Faktum är att just flugfisket efter karp är en av de snabbast växande sportfiskeformerna i Nordamerika. Karpfebern eller karprevolutionen som man kallar den drabbar alla flugfiskare som upptäcker karpens slughet, styrka och vaksamhet.

Med flugspöt är du dessutom mer flexibel i din jakt på karpen och det krävs inte ett halvt ton utrustning varje gång du ska ut och utmana kungen av vitfisk.

Karpen är likt en rad andra karpfiskar en flitig smådjurs och insektsjägare, basfödan inkluderar sniglar, musslor och kräftdjur, karpen tvekar alltså inte att kasta sig över en fet streamer eller en nymf om det är melodin för dagen. Nu är det alltså inte så enkelt och just därför fascinerar just även flugfisket efter denne sluge jägare. Spänningen att stalka (smyga) efter dessa fighters i dammar eller sjöar är en fantastisk upplevelse som kräver en del av sina utövare. Karpens förmåga att använda alla sina sinnen för att upptäcka såväl föda som fara gör att det ibland kan vara väldigt svårt att smyga sig tätt inpå en till synes dråsig ytgående karp. Karpen använder ju såväl syn, hörsel och känsel likt andra fiskar och att sen karpen är utrustad med en hörsel i absolut toppklass gör att den upptäcker minsta ljud på långa avstånd och kan "höra genom vattnet". Att en varm sommarkväll se stora karpar gå i ytan och mumsa i sig allehanda läckerheter och successivt komma inom kasthåll för att så smidigt som möjligt presentera flugan är magiskt. Karpen är oerhört skygg och misstänksam så det gäller att med så få kast som möjligt placera flugan precis rätt. Lyckas man ja då är en fight av stora mått påbörjad.

Lämplig utrustning är inte som man kanske skulle tro tung klass 8-9 utrustning snarare ett 9 fots klass 6 spö med passade lina är det som är smidigast och gör att man med bättre precision kan presentera flugan alldeles framför nosen på karpen utan att skrämma den. På rullen bör man sen ha backing på minst 100 - 150 m på spolen när karpen hugger. Med andra ord i stort sett samma grejer som vid öringfiske. 

 

Källa: Lady Fly Tiers - LFT (har ett bra utbud med flugor för karpfiske och annat fiske med för den delen.)

Förkovra dig mer i detta spännande fiske:

Se flugfiskefilm om hur man lurar karpen, med Barry Reynolds, en av giganterna och pionjärerna inom karpflugfiske (på engelska):

 

Kommentarer  

#2 Sune Johansson 2013-04-15 10:10
Flugfiske efter karp häftigt. Flugfiske är bäst och passar alla arter!
Citera
#1 Evert Därvildt 2013-04-12 19:07
Coolt, intressant artikel. Måste testa i sommar!
Citera

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera