Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Om Gråns karp

granskarp

 

Grånskarp

Grånskarp är ett projekt startat av Micke Bergman och Petter Eriksson från Björbo respektive Gagnef. Grånskarp samarbetar med Gagnef-Mockfjärds Fiskevårdsområdesförening samt markägarna i förvaltningen av sjön.

Historik:
Idén om ett karpvatten på nära håll dök upp då Micke snackade med Petter om eventuell förkomst av karpvatten någonstans i närheten. Eftersom karpvatten i Dalarna mer eller mindre är "hemliga" beslöt sig Micke för att försöka göra någonting åt saken. Första tankarna föll på Balltjärn i Mockfjärd då den redan har ett bestånd av ruda och sutare. Micke kontaktade Petter som då berättade att Anders Homman från Gagnef-Mockfjärds Fvo tidigare sagt att Gruvasjön i Östtjärna borde vara en bra sjö för ett sådant projekt och att den sjön skulle Fvo kunna gå med och stödja i ett projekt. Micke kontaktade Elis Langemar, ordförande i Gagnef-mockfjärds Fvo som genast ställde sig mycket positiv till initiativet.

Detta blev startskottet på projekt karp, Micke och Petter åkte till Gruvasjön och provmetade en kväll i juli. De träffade en fiskare i en båt som berättade att det finns ganska gott om braxen i Gruvasjön. Inte så bra med andra ord... Det gjorde att man nu fick byta strategi och sikta på en annan sjö, Petter föreslog grannsjön Grånssjön som är hälften så stor, 3ha. En liten pöl men ändå tillräckligt stor.

Petter provfiskade sjön med nät i september och Gagnef-Mockfjärd Fvo godkände på ett styrelsemöte sjön för ändamålet och även ekonomiska medel för att stötta projektet sköts till.

Micke har även pratat med markägarna och fått ok från dom och så startade Grånskarp.

Hela händelseförloppet från idé till utsättning hittar ni under nyheter.

Mer information om bestånd av Karp och andra arter i sjön hittar ni under information.

 

Läs mer om karp och de olika underarterna här

Karp

(Cyprinus carpio)

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera