Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Karppass 2011 - första året

2011-08-03 Första karppasset

Tisdagen den 2 augusti åkte jag (Micke) och Tyra till sjön och förmäskade med lite topmix karpmäsk och fodermajs.

Vi utgick från myren in mot karpviken (där karpen sattes ut och sedan dess skymtats varje gång jag varit vid sjön).

Även denna magiskt fina sommarkväll var karparna uppe i ytan och surfade runt som små ubåtar på ytbesök. Såg även en massa mört som vanligt i det klara vattnet. Man blir fortfarande tagen över hur superfint det är vid sjön och inte minst nere i vattnet. Det verkar som om karparna också gillar sitt hem.

 

Onsdagen den 3 augusti var det så äntligen dags för det första karppasset. Det blev jäktigt inann jag kom iväg hemifrån så när jag kommit fram hade jag såklart glömt både krillkungen och hampafröna hemma... Dan Forslund min fiskepolare för kvällen hade fått vänta en stund men var i alla fall på gott humör, tror jag.. Tur att man hade med sig Mistral Crab Cremé 15mm boilies och majs och maggots i alla fall. Mäskade med ett gäng boilies både loose-feedade och lade in i PVA-tub vilket var det smidigaste sättet att få ut bollarna. Mäskplatsen var ungefär 15-20m bort, kanske lite för nära om man läst en massa om långdistans karpfiske... Men men man ska väl testa lite själv ooch dessutom hade jag inga grejer för att kunna mäska på lång distans så det fick bli så här helt enkelt.

Riggade upp mitt karpspö med en helikopterrig som jag förberett (det ska man definitivt göra om man är grön på karpfiske och vill slippa ödsla dyrbar fiskketid på att göra i ordning en hair-rig). Sen kastade jag ut och satte på ett back-lead. Rigade upp Dans spö med samma rig fast på mono-lina och kastade ut även detta.

Som förströelse hade vi tänkt lura någon av sjöns alla stormörtar så det blev helt enkelt maggotmete med wagglerflöte och matchspö. Det gav en del mört och någon halvskaplig, men någon större var det inte som tog under den tid vi testade. Man ville ju inte fiska för hårt heller eftersom karpen då kanske skulle bli misstänksam och hålla sig borta.

dan-mort_t

Efter ett par timmar blev man lite otålig och vevade in min rig för att se att den såg ok ut. Inga problem med den inte. Bara att kasta ut igen. Såg en och annan kaskad av bubblor som säkerligen var karp på platsen där godiset låg. Verkade i alla fall som att dom käkade det jag matat dom med. Tiden gick och det blev mörkt, nu skkull eman ju egentligen ha stannat som en riktig karpfiskare och inväntat natten och morgonen men vi gav upp efter mörkrets intåg och hade inte ett napp på våra karpriggar. Tacklet så bra ut i alla fall och ett första karppass var i all fall genomfört även om det hade kunnat göras bättre.

Fler pass följer senare, då ska någon upp!

2011-09-01 Andra karppasset

peter_tTorsdagen den 1 september var det dags igen för ett andra pass i sjön. Peter Eriksson skulle nu med och han som har fördelen att bo granne med sjön hade varit ner och kört en mäskkampanj med diverse godis sedan måndagen alltså tre kvällar på raken så förutsättningarna för karp på plats var allt annat än dåliga. Vid 17.30 var jag på plats, Peter var redan där och drog mört som lite omväxling.

Han hade inte mäskat nåt än. Jag tacklade på mina spö och även Peter tacklade på sitt bottenmetespö och kastade ut. Sen stog vi och sköt ut en massa godis i form av Krillkung blandat med Van Den Eyde Brems, hampfrön, fodermajs och boilies (Mistral Baits i40 10 mm). Det var förutom mörten endast en och annan karp synlig i ytan men ej direkt över mäskplatsen. Snart började dock kaskader av bubblor gå upp i ytan, bubblor som ingen av oss sett tidigare och det var ite på smått vis heller. Nu var karpen på plats och åt! Däremot inte direkt över mäsket utan där jag "misslyckats" med utskjutningen. Det blev några skott som blev för korta men alla hamnade ungefär på samma plats så där var det nu också mäskat, ungefär halvvägs ut till den riktiga platsen.

karppass2 t karppass2 2 t

Peter agnade på 4 majskorn och kastade ut med Bolgnese-spöt där det bubblade som värst. Ingenting hände... Väntan... Piiip-piiip mitt larm har gått! Wow, jag stog perfekt på plats brevid spöt och gjorde mothugg, men ingenting... Sen gick kvällen och det blev mörkt. Ingen av oss hade möjlighet att övernatta så vi plockade upp grejerna med ännu ett pass utan karp. Men var det möjligen ett riktigt napp när larmet gick eller då Peters flöte dök under resolut vid bubblorna? Kanske var det bara någon som ström förbi linan och utlöste larmet men det höll i alla fall på några sekunder så... det kan ha varit första nappet.

Nästa pass måste bli en övernattning så man ger dom en riktig chans att verkligen ta betet, dessutom ska jag köra med 15mm boilies då. Kanske rulla egna eller fortsätta med latvarianten och köpa ready-mades. En sak är i alla fall säker karpfebern har inte gått ner.

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera