Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Karppass 2012 - andra året

Fredagen den 3 augusti

Nu var det dags för andra passet för i år. Nu skulle det minsann inte satsas på samma grejer som sist.

 

Jag började med att åka till sjön på torsdagskvällen för att mäska med en blandning av fodermajs (ca 5 kg), tigernut boilies 10mm ca 1 kg, halibutpellets ca 1 kg, karp-groundbait blandning ca 2 kg, och ett halvkilo hampfrön.

Mäskade ut på samma plats som passet i juli men lite tätare på varje tackelplats. Sjön var ovanligt lugn den här kvällen och jag såg faktiskt inte en karp gå i ytan.

 

Söndagen den 5 augusti

Dagen D för fjärde gången. Nu hade jag med mig samma mäskblandning och tre spön. Tanken var att jag skulle köra två hårriggade och ett flyttackelladdat spö för stalking. Började alltså med att skjuta ut lite hundfoder med slånkan. Sen blanda ihop mäsket och mäska ut ett gäng fina bollar mot Helge och Co's domäner.

Helge var den största av de karpar smo sattes ut förra sommaren, en spegelkarp på 4,6 pannor. Helge är drömmen men hur stor chans har man att landa en Helge? Vet ju inte ens om han fortfarande lever eller hon... Det verkar dock vara stor överlevnadsfrekvens i sjön. Febril aktivitet nu med fisk överallt i sjön. Mört och Karp och ser även ett gäng mindre borrar simma förbi i swimet. Precis som på torsdagen lyfter en mäktig häger från myren vid nordvästsidan av sjön. Undrar om en häger kan ta en karp? Eller undrar hur stor karp en häger kan ta är nog rättare sagt.

Första spöt har jag redan förberett så det kmmer snabbt ut och nu har jag back-led och hela köret. Agnar med en honey pop-up 14mm toppad med en tigernut boilie 10mm. Andra spöt agnas med en halibutpellet 8mm och en tigerboilie på 10mm.

Nu väntar jag...

swim1 swimSida

Efter ca en halvtimme när jag håller på att rigga stalkerspöt så börjar larmet pipa lite försiktigt på spö 1. Piip-piip tyst. Jag är på helspänn, så här riktigt har det inte varit någon gång tidigare. Klockan är ca 19.00.

Piip-piip-piip spötoppen rör sig piip snabbt nu och mothugg.. en liten ryckning i andra änden sen nada.... hel***e och halleluja.

Äntligen ett riktigt run eller i alla fall riktigt napp och nåt annat än karp kan det ju inte vara som tar sig an en dubbelboilie på 14mm pop-up + en 10mm. Eller?

Riggen är hyfsat intakt men det syns att någon varit där och smakat så jag agnar om och kastar ut igen.

Sen händer inget mer resten av kvällen mer än ett litet försiktigt pipp-pipp runt 21-tiden.

Jag skjuter ut med slangbellan och det formligen lyllrar av fisk som är på hundmaten i ytan både karp och märt.

En hel del karp rör sig alldeles i utkanten på gäddnaten alltå precis i utkanten av växtligheten, oftast i par men ibland ännu fler och ibland enstaka ser man gå upp i ytan och göra viirvlar och ha sig.

Karpen i Gråns visar sig i utkanten av gäddnaten.

Jag sitter till runt 23-tiden, ytterligare ett kortpass men denna gång var det nära och om tanden var lite ljusröd förut så är den definitivt mörkröd av blodsmak numer.

Mer pass väntar, Helge och co watch out!

 

2012-07-14 Tredje karppasset

 

Torsdagen den 12 juli

Nu var det äntligen dags igen för ett pass i Gråns. Att premiären blev så sen har jag ingen bra anledning till egentligen, det bara blev så...

Jag hade kommit på idén att röja upp efter östra sidan på sjön där det är totalt igenväxt av alskog och buskar.

Jag ringde först markägarna och där var det tummen upp för lite röjning så jag for dit torsdagen den 12 juli med motorsåg, flytring, vadarbyxor och två hinkar med förberett mäsk. 

Den här sommaren går inte till historien som någon riktig höjdare vädermässigt så jag var lite spänd på hur det skulle gå att komma fram med bilen på den lilla skogsvägen. Jag kom fram till Pellesgårdarna och körde in och när jag kom ner i svackan vid sjäns nord-öst sida var kor och tjurar på plats och stirrade misstänksamt på mig när jag sakta körde förbi med min Golf. Sen skulle jag upp för den branta backe som leder upp från sjön mot den östra sidan där jag tänkt utgå från. Men det gick inte, hela backen var grishal av lera och det blöev bara frispinn i leran i halva backen. Hel...te ska jag få lov att gå runt halva sjön med all den last jag har, det gå bort helt enkelt... Kommer jag överhuvudtaget upp med bilen igen? 

Som tur är går det att vända bilen nere vid norra sidans så kallade parkeringsplats så jag vände och körde mot andra backen tillbaka för att ta andra vägen mot sjöns östsida istället. Det gick bättre. Andra vägen var visserligen rejält blöt men den var klart farbar och dessutom befriad från några större backar.

Där på östsidan går det desutom alldeles utmärkt att parkera flera bilar om så önskas.

Varför har jag inte tänkt på detta tidigare?

Tack vare Peter som tipsade om den sidan på sjön.

Nu var det bara att ta kurs mot skogen över ängen. Det var precis det gick att bära all utrustning, svetting som Amazonas djungel lade jag ifrån mig flytring och mäsk vid sjökanten och satte igång motorsågen. Nu skulle det röjas! Som tur var fanns redan en ganska fin glänta nere vid sjön så där behövdes det bara friseras lite i kanterna. Röjningen gick ganska fort då det helt enkelt inte alls behövdes så omfattande ingrepp. Det ska vara lite strapatser att komma fram också ;)

Jag röjde upp så det finns två gläntor att fiska från alldeles intill varandra.

Nu var det dags för den verkliga insatsen, att röja swim. Jag pumpade upp flytringen och paddlade ut med mitt lieförsedda håvskaft på 4m och började med gäddnaten som växer tätt längs hela östsidan liksom näckrosor och längst in ett 2-3m brett massivtbälte med vattenliljor av något slag. Det tog sin tid att röja de 10m som krävs för att få en fri passage ut mot öppet vatten. Men bra blev det, riktigt bra. Vidare röjnig får bli en senare fråga som säkert kommer bli aktuellt till nästa år, då ska det bli ännu fiskevänligare hade jag tänkt.

Nu var det dags för lite mäskning, en blandning av fodermajs (ca 5-6 kg), CC More partikelblandning ca 10 kg och halibut pellets ca 2 kg. Stog och betraktade den vackra sjän och swimet då plötsligt en karp rullar i ytan ovanför mäsket, detta bådar gott redan ätvillig eller var det månne inspektion av vad som hade kommit ner på deras botten.

Jag lämnade kvar flytringen vid sjön och kånkade iväg med resten av grejerna, dags att åka hem.

Fredagen den 13 juli

Dags för dag 2 av förmäskningen, jag hade tagit med mig samma godis igen och ungefär samma mängd. Nu var det bara två hinkar mäsk man skulle bubba på de ca 200 m ner till sjön. Redan när jag kom fram virvlade två karpisar iväg ut från stranden i swimet och aktiviteten i sjön var som vanligt febril. Såg bland annat en huggorm som valt att ta sig vägen över sjön via en simtur. Nu var det bara att mäska ut och bege sig hemåt.

Lördagen den 14 juli - Karpmete

Dagen D var äntligen inne. Skulle det äntligen bli dags för den första landade karpen i Grånssjön ever?

Jag sticker inte under stol med att förväntningarna är på topp efter all fisk man sett.
Hur stora har dom blivit?
Vilken form blir det, spegel, rad, läder eller fjällis, alla typer finns ju representerade i sjön... ja inte praktkarp så men det had evarit superhäftigt att få dit några brandgula pärlor som exra bonus.

Mäskade ganska rejält även denna kväll med samma godis som de två kvällarna innan.

Sammanlagt 20-25 kg mäsk på tre kvällar på ett område stort som ett pingisbord, nu var det väl sjutton om inte maten skulle räcka i alla fall.

Två spön agnade jag upp, det ena (spö 1) med en pop-up honey boile och det andra (spö 2) med fodermajs och annat godis från mäsket. 

Det dröjde inte länge förrän det började komma lite tjuvpip från nappalrmet på spö 1- blindlarm av fiskar som simmar på linan, jag hadde inga back-leads på. Nybörjar fel nummer ett.

Sen hade jag inget distanssänke för att reglera hur högt boilien skulle förhålla sig till den mjuka bottnen, fel numero dos.

Kvällen förflöt och inga egentliga napp mer än påsimningar på hela kvällen.

Ska kanske berätta att distansen till mäskplatsen från land är ca 15 m endast. Det är väldigt brant ner mot djuipet direkt från strandkanten. Runt sjöns bägge sidor på väst opch öst är det branta backar ända ner mot kanten varför det bör fortsätta gå ner mot djupet även i sjön och det kan jag berätta att det gör det. Redan direkt utanför gäddnaten ca 10m ut är det runt 4m djupt. Och går neråt stadigt. Jag vet inte riktigt hur djupt det är i sjön men enligt Peter som bor nära sjön och varit där såväl på sommar som vinter och testat lite lodning så har man åtminstone 12-13m djupt och troligen djupare i sjön.

Metet då hur gick det?

Ytterligare ett blankpass och ytterligare en hel del fel hade jag begått om man synar det hela i fogarna efteråt, planering kanske skulle vara på sin plats i ännu större grad.

Vad som slagit mig är följande:

  1. Mäskning alla dagar, även på metkvällen.
    Här kanske man skulle ha satsat på mäsknig två kvällar på raken och sen hoppa över en kväll för att sedan meta med lätt mäskning den fjärde kvällen.
  2. De två felen med tacklet som jag nämner ovan, ingen höjdstopp på pop-upen och inga back-leads.
  3. Metade mört samtidigt i närheten av swimet vilket säkert skrämde bort karparna, ett resultat av några timmars väntan och total orutin på området.

Ser man på det hela efteråt så ser man tydligt att detta var inge vidare. Dessutom gjorde jag inte som andra inbitna karpfiskare stannade över natten i ett bivvy. Jag avslutade runt halvtimmen efter midnatt så jag gav väl egentligen inte fisket den chans det borde ges.

 

Lägg till kommentar

Säkerhetskod
Uppdatera